Adri Poortvliet



“In dienst van God en mensen”

Zo mag je volgens mij de functie van kerkorganist zien.

Al op jonge leeftijd gegrepen door orgels en orgelmuziek, vanaf mijn achtste levensjaar al orgelles en in de twaalf jaar daarna een gedegen opleiding te hebben genoten,ben ik sinds zondag 5 september 1965 kerkorganist geworden van de Gereformeerde kerk in Puttershoek.
Ik ben dit orgel altijd trouw gebleven omdat ik vanaf dat moment een orgel gevonden had, wat qua klank aan mijn verwachtingen voldeed en dat klankbeeld is er in al die jaren alleen maar mooier op geworden. Daarbij speelde de akoestiek van de kerkzaal ook een grote rol.
Wat niet was voorzien, maar wel is gebeurd is, dat (juist hier vandaan als startpunt) mijn muzikale carrière zich steeds meer kon gaan ontwikkelen.
Niet alleen bleef het bij kerkdiensten begeleiden,maar ook de koorwereld ging voor mij open.

Ik ervaar dat als een voorrecht om zo je talenten die je gekregen hebt, toe te kunnen passen en te ontwikkelen en anderen hiervan mee te laten genieten.
Elke keer wanneer ik de kerkdiensten mag begeleiden is het genieten, vooral als er goed zingbare liederen gezongen worden. In zang en muziek kun je je emotie kwijt.
Als organist houden we de lofzang gaande, dat is onze opdracht.
Met muzikale vreugde wil ik aan die opdracht van de Grote Opdrachtgever voldoen.

Adri Poortvliet

Sjanie Jongekrijg



Mijn liefde voor de muziek begon met het bespelen van een ukelele, een klein gitaartje met vier snaren. Mijn broer vond dat het geluid wel leek alsof ik op een blikkenbus zat te trommelen. Ik wilde al zo graag een gitaar, deze heb ik toen gekregen, en nog steeds in mijn bezit.
Na een aantal jaren kocht mijn vader weer een orgel. Ons orgel was met de watersnoodramp van 1953 weggespoeld. Mijn vader speelde al jaren in de Hervormde Kerk te ‘s-Gravendeel, maar thuis wilde hij nooit op het harmonium spelen. Mijn moeder kon ook orgel spelen, en daarom werd er toch weer een klein orgeltje gekocht.
Toen is de liefde voor het orgel bij mij begonnen en gegroeid. Ik heb les gekregen tijdens mijn lagere school tijd. Toen ik later getrouwd was, was mijn eerste wens om zelf een orgel te hebben. Deze kwam algauw en na een aantal jaren ben ik weer les gaan nemen bij de heer Lammers uit Mijnsheerenland.
Wegens vertrek van de 2e organist in onze kerk, is in september 1979 aan mij gevraagd of ik zo vriendelijk wilde zijn, de tweede dienst voor mijn rekening te willen nemen, dat waren de middagdiensten.
Met zweet in mijn handen heb ik de eerste diensten gespeeld. Na verloop van tijd ging het steeds vrijer en genoot ik van het orgelspelen. Ook heb ik in Den Haag nog anderhalf jaar een cursus Kerkmuziek bevoegdheidverklaring III gevolgd, doch helaas wegens ziekte moest ik deze cursus afbreken.
Nog steeds geniet ik om klassieke orgelwerken te bestuderen en te spelen. In onze kerk is het een genoegen om op zo’n mooi orgel de gemeente te mogen begeleiden en prijs ik mij gelukkig om één van de organisten te zijn.

Sjanie Jongekrijg
 

Bastian Kooij


Op mijn negende jaar ben ik gestart met orgellessen te nemen. Twee jaar bij een organiste in Numansdorp die thuis les gaf. Toen ik mijn Folk Dean boekjes allemaal uit had mocht ik naar Henk G. van Putten voor vervolglessen.
Ik heb daar mijn A diploma behaald maar na twee jaar studeren vond ik crossfietsen, brommers en auto's veel interessanter. Van mijn ouders moest ik toen van les af.

Op mijn 18e ben ik verder gegaan met zelf wat spelen maar studeerde niet echt serieus. Toen ik 24 jaar was ben ik gestart met pianolessen, wat me vlotter en leuker leek dan orgel. Ik kreeg les van Margo Groeneveld. Later ben ik improvisatielessen gaan volgen bij Wim Warman (Codarts Rotterdam). Zijn stijl was vooral Tango, Latin en Jazz. Hij heeft mij veel geleerd over leren maat houden en herkennen en akkoordleer. Bij Margo Groeneveld leerde ik vooral klassieke muziek spelen.

Sinds 2021 ben ik gestopt met het volgen van pianolessen en gestart met orgelstudie bij Everhard Zwart. Hij leert mij klassieke literatuur (Bach, Rheinberger, Reger enz.), prachtige orgelstukken van o.a. Feike Asma, Jan Zwart enz. Daarnaast leert hij mij om op de juiste manier de gemeentezangbegeleiding uit te voeren. Ik heb erg veel aan zijn adviezen en wijze lessen en ben nog lang niet uitgeleerd. Waarschijnlijk nooit... Inmiddels mag ik sinds een aantal jaar diensten begeleiden in de Hervormde gemeenten van Maasdam, Zuid-Beijerland en natuurlijk in deze gemeente van de Gereformeerde kerk Puttershoek/Maasdam. De eerste gemeente waar ik speelde was 's-Gravendeel waar ik tot 2023 organist was. Ik ben blij met het mooie orgel en de vriendelijke en open sfeer die hier heerst. 

Het allermooiste vind ik dat muziek zoveel kan doen in een dienst. 
De keuze wat vooraf te spelen, een thema wat in de preek naar voren komt weer meenemen in het spel na de preek of na de dienst, zo een mooi geheel te maken en daarmee God alle eer te geven.

Bastian Kooij
 

Sander Barth



Toen ik ongeveer een jaar of 10 oud was ben ik zelf begonnen met het bespelen van het orgel.
Dit kwam doordat mijn vader destijds orgelles had en ik eigenlijk altijd onder de indruk was van het orgel.
Na 1 jaar ben ik uiteindelijk zelf ook begonnen met het volgen van lessen bij Johan den Hoedt. Destijds dirigent van Interkerkelijk Koor Kairos.

Ik was ongeveer 13 jaar toen ik mijn eerste dienst begeleidde. Dit was tijdens het afscheid van de Zondagschool in de Hervormde Kerk van 's-Gravendeel.
Hier mocht ik het lied 'Abba Vader' begeleiden. Aan dit lied heb ik dus ook elke keer wanneer ik het mag begeleiden een speciale herinnering.
Hier ben ik daarna ook organist geweest tot 1 jaar geleden. Op dit moment ben ik vast organist in de Hervormde Kerk van Maasdam, waar ik ook hoofdorganist ben en uiteraard de Gereformeerde Kerk van Puttershoek.
Voor de rest val ik in bij andere kerken in de Hoeksche Waard, Moerdijk en Barendrecht.

Sinds een jaar of 5 heb ik nu les van Arie de Korte, die nu dirigent van Kairos is.

Het begeleiden van diensten blijft bijzonder en zeer eervol om te doen. Het blijft mooi om ook mensen te kunnen ontroeren en te troosten met muziek.
Dat is het allermooiste aan muziek maken.

Maar het orgel is niet het enige instrument dat ik bespeel. Ook speel ik bariton bij T.A.V.E.N.U. in de Schenkeldijk en sousafoon bij Showkorps Juliana in 's-Gravendeel.
Ik ben op mijn achtste begonnen met het spelen van trompet bij Showkorps Juliana en vervolgens sinds mijn vijftiende bariton.
De sousafoon bespeel ik nu ongeveer een jaar of 4.

Kortom, muziek maken is mijn grootste liefde en hobby. Het is een enorme eer om in Puttershoek te mogen spelen op zo'n mooi orgel in een fijne gemeente waar ik mij vanaf het eerste moment thuis voelde.

Sander Barth